T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / GAZİEMİR - Gaziemir Şehit Serhat Sığnak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Motorlu Araçlar Teknolojileri Alanı

Motorlu Araçlar Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Motorlu Araçlar Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ ALANI

Çağdaş yaşamın vazgeçilmez araçlarından olan otomobiller, ilk üretimine başlandığı tarihten günümüze kadar büyük gelişme göstermiştir Otomotiv sektörü 1900’lü yılların başından itibaren tüm dünyada etkin bir sektör olmaya başlamış ve diğer sektörlerdeki teknik gelişmelere de öncülük etmiştir. Bu sektörün en önemli ürünlerinden biri olan otomobil ise uluslararası tanımıyla “dünyayı değiştiren makine” olmuştur. Türkiye’de otomotiv sektörünün kuruluşu yakın bir geçmişe dayanmasına rağmen hızlı bir gelişme göstererek ülkemizde üçüncü büyük sektör konumuna gelmiştir. Türkiye’deki otomotiv firmaları gelişmelere ayak uydurabilmek ve rekabetçi üstünlüklerini sürdürebilmek için dünyada uygulanan modern üretim yöntemlerini ve yönetim sistemlerini kullanmaktadır. Otomotiv sektörü her geçen gün teknolojiye, insan kaynaklarına, bilgiye ve kalite eğitimine daha fazla yatırım yapmaktadır.

Ülkemizde 2017 yılı itibariyle Trafiğe kayıtlı araç sayısı 22 milyon adeti aşmış durumda olup ülke nüfusu olan  81 milyonun dörtte birine ulaşmıştır. Her 4 kişiden birine 1 araç düştüğü düşünüldüğünde bu mesleğin iş imkanları açısından önemi daha net anlaşılacaktır.

 

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı altında okulumuzda; Otomotiv Elektromekanik dalında

gelişmiş Laboratuar/atölye düzenimizle çağdaş bir eğitim verilmektedir.

 

OTOMOTİV ELEKTROMEKANİK DALI

Otomotiv elektromekanikerinin sahip olması gereken, binek, hafif ve ağır hizmet tipi araçlardaki (iş makineleri hariç) tüm mekanik, elektrik ve elektronik aksamların arıza teşhis, bakım, onarım ve ayar işlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

TARİHÇE

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı ilk defa , 1999-2000  eğitim öğretim yılında  Motor bölümü adı altında faaliyete başlamıştır.2006-2007 eğitim öğretim yılından itibaren Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan  işbirliği protokolü çerçevesinde Fiat Sınıfı oluşturulmuştur.

 

FİZİKİ ŞARTLAR

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanında; 7 bağımsız atölye, 1 servis atölyesi, 1 Fiat atölyesi , 2 si resimhane uyumlu 3  derslik bulunmaktadır.

 

BÖLÜMÜN İŞLEYİŞİ

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı; 1 alan şefi, 6 dal şefi , 2 alan öğretmeni toplam 9 personel ile çalışmalarını sürdürmektedir.

 

MEZUNİYET SONRASI ÇALIŞMA ŞARTLARI

Alanımızdan mezun olan öğrenciler; kendi işyerlerini açabilecekleri gibi

·          Otomotiv yetkili servisleri,

·          Resmi ve özel otomotiv bakım ve onarım atölyeleri,

·          Otomotiv fabrika ve yan sanayileri,

·          Otomotiv satış noktalarında da rahatlıkla çalışabilirler. 

Özellikle son yıllarda otomotiv sektöründe yaygınlaşan servis ağı yapılanması çerçevesinde mezun öğrencilerimiz aktif olarak görev almakta ve çalışmaktadırlar. Ayrıca mezun öğrencilerimiz yetkili servislerde istihdam edilmek üzere tercih edilmekte ve aranmaktadır.

Dört yıllık yüksek öğretim programlarına yerleşen öğrencilerimiz olduğu gibi iki yıllık Meslek Yüksek Okullarına da devam eden çok sayıda öğrencimiz mevcuttur.

 

ÇEVRE ile İLİŞKİLER ve ÇEVRE İHTİYAÇLARINI KARŞILAMA

Kamu kuruluşlarının ilgili bölümleri, yetkili servisler ve sanayi sektöründeki özel işyerleri ile ilişkilerimiz iyi düzeydedir. 

Çevrenin ihtiyaç duyduğu teknik ara elemanların yetiştirilmesine ve her türlü teknik desteğin verilmesine çalışılmaktadır. Ayrıca bu kuruluş ve iş yerleri bölümümüzün ihtiyaç duyduğu bazı araç, gereç ve teknik bilgiyi öğrencilerin kullanımına sunmaktadır.

Bu iyi ilişkilerin kurulmasında, okul idaresinin, alan şefleri ve öğretmenlerinin, geçmişte alanımızdan mezun olup bu iş yerlerinde çalışan arkadaşlarımızın ve öğrencilerimizin katkılarını da göz ardı etmemek gerekir.

 

ALAN GEZİLERİ

Alan öğrencilerimizin bilgi, becerilerini ve görgülerini artırmak için fırsat buldukça il içindeki büyük otomobil servislerine ,Bursa  TOFAŞ  gibi alanımızla ilgili  fabrikalara teknik ve kültürel geziler 

08-02-201808-02-201808-02-201808-02-201808-02-2018

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.03.2013 - Güncelleme: 31.07.2024 11:04 - Görüntülenme: 6563
  Beğen | 11  kişi beğendi